16 березня 2022 року

16 березня 2022 року

16.03.2022

Колись, у тому мирному житті ми а одну з перших туристичних подорожей їздили до Дрездена. Красиве місто на березі Ельби. І у нас був офігенний гід.
І він розповідав про Ніч Вогню. Ніч коли на Дрезден, який не мав ніякої військової цінності, була зброшена якась нереальна кількість бомб. Місто було спалене союзниками, жертв майже неможливо підрахувати, по різним даним 60-100 тис. Більша частина мірне населення.

Ця історія не була б повною без розповіді про Фрауенкірхе. Коли бомбардування закінчилося, церква стояла. Люди встигли подумати, що трапилося чудо, і вона вціліла. Але майже через добу, церква розсипалася, залишивши тільки два зубця. Грохот було чути в селах за десятки кілометрів.
Майже 50 років Фрауенкірхе була нагадуванням про злочин та жертви. І тільки після об'єднання Німеччини був розпочати рух відновлення цієї церкви.

Гроші збирали всім світом. А хрест на куполі Фрауенкірхе був виготовлений в Англії сином пілота, який бомбив Дрезден, і має назву "хрест примірення".

Шістдесят років знадобилося для відновлення Фрауенкірхе.
І коли нам про це розповідав гід, в нього в очах стояли сльози.

Зараз я бачу сльози в очах всіх, хто розуміє, що я з України, з Харкова.

І знаєте, я думаю, що примірення не буде. Бо наші діти будуть пам'ятати як вчилися розлічати ПВО, гради, артилерію. Збиратися кудись, та розуміти, що не все поїде з тобою. А ще ту страшенну лють, яка з'являється в очах, коли хтось намагається сказати хоч щось на захист окупантів.

Бережемо своїх дітей та себе. Нам ще відстроювати Харків, Маріуполь, Київ та все наші міста герої.

Слава нації!
Смерть ворогам!

PS. Фото Фрауенкірхе покладу пізніше, з нормал ного інету.

Все буде Україна ????????







Loading...

Повернення до списку