Український воїн

Дмитро відкрив очі. Він не відчував болі, його не мутило від ліків та втрати крові. Вперше, с початку його служби у Збройних силах України, він відчув себе у безпеці. Але саме це й насторожувало. Він подивився навкруги, сів на ліжку. Білі стіни, стіл з квітами та якимись листівками. Вікно та чисте небо. Вільне небо.

Вставши, Дмитро підійшов до вікна та здивувався. Діти бігали та грали у свої улюблені ігри. Дорослі посміхалися та про щось спілкувалися. Зацікавившись, про що саме говорять люди, він відкрив скляний бар'єр.

— Куди цього літа поїдете, Лесю? - спитала жінка у червоному платті.

— Вже взяли білети до Севастополю. А ви, Катю? - сказала Леся, вдягнена у біленьку вишиванку та блакитну спідницю.

— Шукаємо готель у Маріуполі.

Це було сказано так весело та с посмішками, що дуже здивувало молодого бійця. Він навіть зібрався вже крикнути цім жінкам, що неможна зараз туди їхати і наврядче можна буде у найближчі декілька місяців, а може й років. Але щось його зупинило. Повернувшись до столу, він згадав про листи. Підійшовши ближче, Дмитро взяв один з них, що лежав найвище. А на ньому красивими літрами було написано: "Дякую захисникам за Перемогу та вільну Україну!" Не вірячи своїм очам, хлопець взяв газету, що лежала поруч. Перша стаття, великими літерами: "Україна перемогла у війні, отримавши повідомлення о капітуляції Кремля." В іншій газеті: "Капітуляція Кремля підтвердилася, російські воєнні бросають зброю."

— Але як? Так швидко? Не може такого бути!

— Може.

Незнайомий чоловічий голос. Доведене до рефлексу обертання навколо себе ї рух до зброї. Але нічого не було, ні пістолета, ні кабури.

— Хто ти такий? - спитав він.

— В мене багато імен. Давай використаємо Велес. А ти, здається, Дмитро. Правильно?

Сказати, що Дмитро був у шоці, нічого не сказати. Спочатку жінки із Кримом та Маріуполем, потім газети з листівками. Тепер чоловік, що називає себе ім'ям древнього бога. Та тут і даху лишитися можна.

— Так, правильно. Але все ж. Де я, що ти тут робиш, і взагалі, що відбувається?

Велес трохи посміхнувся, подивився навкруги та сів на ліжко.

— Як завжди, українським воїнам треба знати все. Ну добре. Мені шкода говорити тобі це, але ти помер. Розумію, це важко зрозуміти.

Хлопець трохи засумнівався. Кинув погляд на вікно.

— Тобто, це все не справжнє? Навіть не бред, яки часто снився.

— Ні. Це майбутнє. Майбутнє, якому ти посприяв наблизитися.

— А як мої друзі? Що з ними? Вони живі?
— Так, з ними все добре. Не хвилюйся.

Дмитро знов підійшов до вікна. Посміхнувся.

— Так от як буде. А де це саме?

— Цікаво? - бог встав. - Це Харків.

— Гарно. Мені подобається. Але, що далі?

— Твої друзі наближають ці дні. А ти підеш зі мною. Ти зробив дуже багато для щасливого майбутнього своєї країни. Можеш пишатися.

— Дякую. Можна ще подивитись?

— Можна. Покличеш, коли будеш готовий.

Через деякий час, Дмитро таки покликав Велеса. Вони разом пішли вниз. У світ мертвих.


Loading...

Повернення до списку