7 напрямків для самостійних мандрівок Україною

7 напрямків для самостійних мандрівок Україною

06.12.2020

Авторка тексту та фото Наталя Михальченко,  редакторка сайту UA-TRAVELS, блогерка та амбасадорка українського сходу. 



Яким запам’ятають завзяті мандрівники 2020 рік? Місяцями захоплюючих подорожей з кухні на балкон, рюкзаками під час прогулянок до супермаркету, закритими кордонами. А може відкриттями крутих локацій в Україні? Особисто я мандрувала все літо, рекомендую зберегти цей список локацій на наступний сезон і розпочати його якнаймога швидше! 

1. Дніпро, Дніпропетровська область

Я так і не змогла порахувати, скільки місць відвідала навколо Дніпра за останні 7 років, коли в мене з’явилася машина. Але багато куди можна дістатися і велосипедом, попутками та навіть таксі. Цього року головним відкриттям у Дніпрі став… Дніпро. Тобто ріка і все, що з нею пов’язано! 

Крім романтичних прогулянок набережною, пікніків та фестивалів біля річки маю три варіанти незабутньо провести час: прогулянка на пароплаві, яхтінг та каяки-сапборди. Перший варіант підійде будь кому, він доступний по часу і по цінам. Але пройтися під вітрилами, як я з’ясувала цього літа - теж досить просто і абсолютно не накладно, якщо ви зберетеся і зробити це компанією. А оренда каяка чи сапа взагалі відрикає купу можливостей, наприклад, достідити острови, до яких не ходить жоден паром. Хочеш в похід прям у центрі міста - Дніпро наш варіант.

2. Запоріжжя, Запорізька область

З Запоріжжям історія майже 1:1 як з Дніпром, тільки там ще є Хортиця, яка просто неймовірна у будь яку пору року! Якщо є лише один день, у місто можна їхати лише за кавою та продуктами (на острові з цим важко), а далі музей козацтва та човнів, скіфський стан, кінний театр, велопрогулянки. Ні, один день - це абсолютно не серьезно! Варто заздалегідь подбати про оренду каяків і сходити на острів Байда чи до пташиних скель, що подивитися на колонію бакланів. 

А ще у Запоріжжі нещодавно відкрився новий модерний музей міста, хто перший його дістанеться, напишіть мені про враження, добре? 

3. Бузький Гард, Миколаївська область

Теж варіант про річку, але більш туристичний, не достатньо буде переодягтися у шорти, треба буде брати рюкзак, а може й намет! З каньйонів Бузького Гарду найвідомішим є Актовий, але жодним чином не варто зупинятися лише на ньому. Програма-мінімум: прогулятися до сусіднього Арбузинського, він зовсім інший і особисто нам здався навіть більш живописним, хоча й компактним. Заночувати тут можна у наметі чи просто неба, бо зірки над каньонами – це щось неймовірне.

Південний Буг та його скелі – це рай для скелелазів, рафтерів, рибалок, бьордвочерів та фотографів-пейзажників. У Мигії працює велика кількість кемпів, є аренда човнів, можливість самостійно готувати їжу чи замовляти повноцінне харчування. Інфраструктура будується, головне – дістатися місця.  

4.jpg6.jpg

7.jpg5.jpg

4. Маріуполь, Донецька область

Маріуполь - місто промислове, портове, торгове, козацьке, грецьке, морське, степове, крамарське, військове, старовинне і сучасне водночас. Чи їхати відпочивати на море поруч – питання філософське, хоча як на мене, Білосарайська коса – місце більш придатне для релаксу, ніж Затока.

Що стосується самого міста, то їхати сюди варто на кілька днів, щоб встигнути продегустувати грецьку та інші кухні, місцеві сири та вина. Прогулятися вуличками старого міста, піднятися на Вежу та знайти всі маленькі скульптурки з архітектором Нільсеном. Порахувати маяки. Обійти десятки локацій з монументальними мозаїками. Відвідати культурні простори, виставку в хоча в одному з музеїв. І робити це можливо цілий рік, зима смачному не завадить! 


8.jpg9.jpg


10.jpg11.jpg

5. Вінниця та Буша, Вінницька область

Ви все ще вважаєте, що у Вінниці з туристичних атракцій є лише вежа, музей Пірогова та фонтан Рошен? Дарма! Тут купа затишних парків, різнопланових музеїв, смачних закладів з подільською кухнею. 

І мій особистий топ місць навколо Вінниці: музей авіації в палаці у Вороновиці, усипальниця Потоцьких авторства Городоцького у Печері, Тульчин з палацом та фестивалем Леонтовича, іудейські старожитності у Шаргороді та таємнича й творча Буша майже на південному кордоні. Сюди точно варто їхати мінімум на вікенд, а якщо є можливість подорожувати авто - вражень буде в рази більше. 

6. Старобільськ, Луганська область

Для мене Старобільськ став відкриттям сезону 2020, просто маст сі східного регіону України. Збережена старовинна забудова, що пам’ятає Нестора Махна та Ільфа з Петровим, що надихалися містом під час написання роману “12 стільців”. Тут заповідна річка Айдар, крейдяні скелі, старовинний монастир, купа стріт-арту. І, звичайно, Старобільськ – це один великий “знімальний майданчик” “Дикого поля” і батьківщина Сергія Жадана!

Не минайте увагою український схід, для усіх нас це єдиний шанс стати ближче один до одного!

7. Бессарабія, Одеська область

Весна або кінець пляжного сезону – найкращий час запланувати та реалізувати подорож українською Бессарабією. Наш вересневий етно-гастро тур склався чудово: 5 днів, 500 км доріг та різноманітних вражень та емоцій. Фрумушика-НоваВилково з дельтою Дністра – пляж Курортного та рибний заклад Чорноморка – дегустація вина та сира в Шабо

Що важливо мати на увазі: ця подорож скоріш для автомобілістів і компанії. Перше – бо відстані між локаціями доволі серйозні, а кожне з місць варте більше, ніж швидкого огляду, який пропонують туроператори. Друге – бо дегустувати усі страви, а особливо вино – важливо, а єдиному водію без підтримки це може бути не так весело, як “вахті”. 

2.jpg 3.jpg

Як бачите, навіть за межами столиці, Львова та Карпат можна чудово відпочити, а мандрувати Україною реально будь для кого. Якщо потребуєте ідеї для натхнення, чек-листи подорожей, а можливо хочете здійснити мандрівку своєї мрії - запрошую до сайту UA-TRAVELS. А спілкуватися і отримувати найактуальнішу інформацію зручніше за все у моєму інста-блозі Snailway.ua 



Loading...

Повернення до списку